Insecten & Geleedpotigen

.

Actieve filters

 • De bonte verzameling beestjes in je tuin

  € 29,99

  In dit boek maak je kennis met de beestjes die je in je eigen tuin kunt waarnemen en ontdek je waarom het goed is als ze daar voorkomen. Van het zevenstippelig lieveheersbeestje tot de citroenvlinder, sprinkhanen en een enkele duizendpoot: er worden in deze gids zo'n honderd insecten en andere geleedpotigen beschreven, die je dankzij de prachtige illustraties allemaal voortaan zelf kunt herkennen.

  Een boek dat oproept om met meer respect en aandacht te kijken naar de o zo belangrijke beestjes in je tuin!

 • De schietmotten van de Benelux (Trichoptera) (n°14)

  € 25,00

  Schietmotten zijn vlinderachtige insecten met behaarde vleugels. De larven leven in het water en staan bekend als kokerjuffers. Het zijn belangrijke indicatoren voor de ecologische kwaliteit van het water. Schietmotten worden ’s nachts aangetrokken door licht en verschijnen dan op de lakens van nachtvlinderonderzoekers.

  Deze publicatie bevat de eerste determinatietabel voor de schietmotten van de Benelux. De tabel valt uiteen in 21 deeltabellen, grotendeels gebaseerd op de zogenaamde sporenformule. Het aantal sporen per poot is namelijk essentieel voor de determinatie. De tabellen worden geïllustreerd met talloze originele foto's en lijntekeningen.

  Uit de Benelux zijn 232 soorten schietmotten bekend: 182 in Nederland, 215 in België en 189 in Luxemburg. Verder zijn er 11 soorten uit de aangrenzende gebieden opgenomen. In de soortbesprekingen wort de kennis per soort samengevat, inclusief notities over de habitat en zeldzaamheid. Van veel soorten is een veldfoto opgenomen. Hopelijk zal de uitgave de studie van deze interessante insecten stimuleren en ook bijdragen aan het behoud van hun leefgebieden.

 • Zakgids Vlinders van de Benelux

  € 19,95

  Deze nieuwe vlindergids voor onderweg brengt meer dan 100 dagvlinders van de Benelux in beeld. Met behulp van duidelijke foto's en zoektips kun je veel algemene soorten ontdekken en leren herkennen.

  De ‘Zakgids Vlinders van de Benelux’ beschrijft alle soorten dagvlinders voor de hele Benelux, inclusief soorten die recent zijn waargenomen. Alle relevante kenmerken die van belang zijn voor de herkenning zijn overzichtelijk weergegeven direct naast de prachtige beelden. Deze gids maakt het voor iedereen gemakkelijk om vlinders in de Benelux te herkennen, zowel voor beginners als gevorderden. Met overzichtelijke informatie over de belangrijkste uiterlijke kenmerken, leefgebied, waardplanten en verspreiding. Ideaal voor thuis en onderweg.
  • Alle soorten dagvlinders van de Benelux
  • Met kijktips en wetenswaardigheden
  • Volledig geïllustreerd met prachtige, kleurrijke foto's
  • Alle relevante kenmerken handig weergegeven naast de foto’s
  • In handig zakformaat, ideaal om mee te nemen

  In samenwerking met De Vlinderstichting en Natuurpunt. Wil Leurs is medeauteur en fotograaf van de Basisgids stinzenplanten. Hij werkt als analist hydrobiologie voor Wetterskip Fryslân en is gespecialiseerd in algen en waterplanten. Daarnaast fotografeert hij onder andere al vele jaren de insectenwereld. Marc Guyt is oprichter en eigenaar natuur beeldbank AGAMI, en enthousiast vogel- en natuurfotograaf en wereldreiziger. Hij is ook medeoprichter en organisator van de Texel Big Day, een uniek vogelevent voor het goede doel.

 • Atlas of the dragonflies and damselflies of West and Central Asia -ACTIE

  € 17,50

  Deze atlas geeft een overzicht van Odonata (waterjuffers en libellen) die voorkomen in West en Centraal Azië. 

  Libellen vormen een goede indicator om te zien hoe goed, of slecht, het gesteld is met de biodiversiteit van zoetwatergebieden. Die gebieden staan de laatste tijd zwaar onder druk, en met name in West- en Centraal-Azië. Om de bescherming van zoetwaterfauna te bevorderen hebben Naturalis Biodiversity Center, De Vlinderstichting en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) gewerkt aan een overzicht van de verspreiding van de libellen in dit kwetsbare gebied.

  Nu €17,5 IPV €25!

 • De Nederlandse slakkendoders (Sciomyzidae) (N°13)

  € 15,00

  Slakkendoders zijn kleine tot middelgrote vliegen die zich meestal schuil houden in de vegetatie. Ze zijn niet op bloemen te vinden, maar op bladeren of, ondersteboven, op een stengel. Het merendeel van de soorten heeft een bruin of grijs lichaam. De naam komt van de larven, die zich voeden met slakken en deze uiteindelijk doden. De voedselvoorkeur verschilt per soort : sommigen leven van echte waterslakken, anderen van moerasslakken of landslakken.

  Alle 67 uit Nederland bekende soorten slakkendoders kunnen met dit boek op naam gebracht worden, evenals 17 extra soorten  die voorkomen in aangrenzende landen.

 • Veldgids Libellen

  € 34,95

  Voor iedereen die snel en betrouwbaar alle libellen van Europa wil herkennen en determineren. Deze veldgids combineert heldere beschrijvingen met veel achtergrondinformatie, waarnemingstips en goede, duidelijke foto's van het mannetje én vrouwtje. De beste fotogids op dit gebied.

  - 100 Noord- en Midden-Europese soorten juffers en echte libellen herkennen
  - ecologie, leefwijze, verspreiding, herkenning en bescherming
  - foto's van mannetje en vrouwtje en detailtekeningen
  - extra aandacht voor variatie in tekening en kleur bij 'moeilijke' soorten
  - waarnemingstips
  - actuele verspreidingskaartjes voor de soorten van de Benelux
  - overzicht van de libellen van Zuid-Europa

  Een toegankelijke gids voor beginners en gevorderden. Geschreven door Nederlandse topauteurs. 9de herziene druk met nieuwe verspreidingskaartjes en nieuwe foto's.

 • Determinatietabel voor Nederlandse Weekschildkevers

  € 5,00

  Weekschildkevers zijn fraaie kevers met een heel scala aan kleuren die je op allerlei bloemen en struiken kan vinden, maar toch is dit boekje pas het eerste determinatiewerk is voor de Nederlandse weekschildkevers. Alle Nederlandse soorten zijn met de tabel te determineren met behulp van detailtekeningen, en van de algemenere soorten zijn gedetailleerde foto’s toegevoegd. De meeste weekschildkevers zijn zo met een loep in het veld te determineren.

 • Minigids [wilde] dieren in de tuin

  € 7,50

  Wat zingt, kruipt en fladdert vlakbij huis en hoe lok je dieren in de tuin? Deze herkenningskaart beschrijft 150 bekende tuindieren en hun leefomgeving: vogels, vlinders, bijen, waterbeestjes, amfibieën, libellen, bodemdieren en zoogdieren. Inclusief tips voor een diervriendelijke tuininrichting en beplanting.

  • leer meer dan 150 soorten tuindieren (her)kennen
  • fraaie tekeningen en sfeerimpressies
  • creatieve tips voor een diervriendelijke tuininrichting en beplanting

  Bevat 140 plantentips voor een gevarieerde beplanting en beschutting, voedsel voor vogels, vlinders en rupsen, nectar- en waardplanten, een natuurlijke vijver en gazon, tips voor water-, moeras- en oeverplanten, bodembedekking en gemengde hagen.

  Iedereen kan ermee aan de slag. Ook leuk om samen met je (klein)kinderen de tuin te ontdekken!

 • Minigids Bijen en Hommels

  € 7,50

  Deze praktische uitvouwkaart helpt je in één oogopslag algemene soorten hommels en bijen herkennen. Deze kaart past in elke rugzak, handig voor onderweg of voor een wandeling in je tuin.

  • 67 bijen en hommels herkennen
  • de beste bijenplanten
  • tips voor een bijvriendelijke tuin

  In samenwerking met de Bijenstichting.

 • Minigids Vlinders

  € 7,50

  Met deze handige uitvouwkaart leer je in een oogopslag alle Nederlandse dagvlinders herkennen. Afmetingen, determinatiekenmerken en vliegtijden maken herkenning extra makkelijk.

  • Alle dagvlinders die je in Nederland kunt zien
  • Met tips voor het herkennen van moeilijke soorten
  • Praktische uitvouwkaart in handig formaat

  In samenwerking met de Vlinderstichting.

 • Nederlandse bijen op naam brengen/deel 2

  € 15,00

  Wilde bijen zijn de belangrijkste bestuivers van wilde planten en gewassen. Met het verschijnen van dit deel 2 is ‘Nederlandse bijen op naam brengen’ het eerste complete Nederlandstalige determinatiewerk voor de Nederlandse bijen! Deel 2 behandelt zes genera en 176 soorten.

 • Insecten

  € 24,99

  Het geflipte leven van zespotigen en andere vreemde beesten

  Lieven Scheire is zot van insecten. En Peter Berx weet alles over insecten (hij is een entomoloog). Die combinatie van passie en kennis leidde tot het beste en plezantste insectenboek aller tijden. Over hoe je zelf op safari kan trekken op zoek naar de tofste zespotige beestjes in je eigen tuin of park (van het ‘stinkende kortschild’ tot de ‘wollige appelbloedluis’). Maar zoveel meer prangende vragen worden beantwoord, als daar zijn: Kunnen insecten pijn lijden en mogen we vliegen kwaad doen? Bestaan er zombie-insecten en waarom willen we insecten vooral vermoorden? Hebben insecten een eigen wil en kunnen ze zich vermommen? Hoe kweek je thuis insecten of bouw je een bijenhotel en waaròm zou je dat doen?

 • De Nederlandse aaskevers

  € 15,00

  Determinatietabel met vele heldere foto’s om alle 21 soorten op naam te brengen.
  Met 291 foto’s met de kenmerken van de volwassen kevers en larven.

 • Gaasvliegentabel voor de Benelux - papieren versie

  € 3,00

  Gaasvliegentabel voor de Benelux (DT) start met een uitgebreide inleiding over gaasvliegen. Hoe je gaasvliegen het best kan bestuderen wordt ook behandeld. Daarna is er een determinatietabel die je op weg helpt. Een hoofdsleutel brengt je naar verschillende groepen waar je dan verder kan determineren op soort. De determinatietabel wordt versterkt met verschillende tekeningen van de meeste soorten. 

  In deze tweede versie van de tabel zijn de (schoon)heidsfoutjes eruit gehaald. 
  Deze tabel kwam tot stand door een samenwerking tussen JNM en J&N, de Waalse JNM.

  Dit is de papieren versie van deze tabel. Je kan ook de digitale versie kopen via deze link. 

 • Sprinkhanen en krekels van Europa

  € 39,95

  Sprinkhanen behoren tot de meest voorkomende, meest opvallende en diverse insecten. Ze zijn een onmiskenbare voedselbron voor veel inheemse dieren. In deze natuurgids staan bijna 300 soorten beschreven met tot 4 foto's per soort.

  •  Alle soorten van West-, Midden- en Noord-Europa en de belangrijkste soorten van het Middellandse Zeegebied en de Balkan.
  • Bijna 700 foto's, 160 detailtekeningen en 284 verspreidingskaarten voor een betrouwbare determinatie.
  • Beschrijvingen van de zang en van vergelijkbare soorten.

  Een niet te missen boek voor elke insectenliefhebber met belangrijke informatie over bedreigingen en beschermingsmaatregelen.

 • De landpissebedden van België (Spinicornis)

  € 25,00

  Pissebedden kan je in België in het hele land vinden, verborgen onder stenen, bloempotten, dood hout, afgevallen bladeren en zoveel meer. Het zijn soms ‘gewone’, grijze beestjes maar wie verder zoekt, vindt paarse, oranje, roze en witte pissebedden. Sommige soorten lopen op warme nachten de muren op, andere soorten kruipen in de winter de grond in op zoek naar vochtigheid en koelte. Als je een pissebed aantreft, zal de één snel weglopen en de ander zich oprollen en roerloos blijven liggen. Kortom, de landpissebedden zijn een boeiende en diverse groep met 36 verschillende soorten in België.

  Deze publicatie komt er na vijf jaar onderzoek door Spinicornis, de werkgroep voor de landpissebedden in België. Voor het eerst werd België volledig geïnventariseerd en dit resulteerde in de ontdekking van vier nieuwe soorten. Verder zijn er nu betrouwbare en gebiedsdekkende gegevens over de actuele verspreiding van de pissebedden in België. In dit werk komt elke soort aan bod met foto, kaart en informatie over de kenmerken, verspreiding en habitatvoorkeuren. De determinatiesleutel bevat alle soorten in België en een aantal soorten die in de toekomst mogelijks nog in België kunnen opduiken.

  Spinicornis bestaat uit oude leden van JNM.