Duurzaamheid van de JNM Winkel

JNM'ers gaan in hun engagement en in het persoonlijke leven volop voor ecologisch verantwoord leven. Ze maken keuzes met respect voor de natuur, dier en mens. Ook als organisatie gaat JNM voor duurzaamheid. De JNM Winkel speelt hierin een cruciale rol. Wij kiezen heel bewust en heel duidelijk voor alternatieven, voor alternatieven met een zo laag mogelijke impact op onze aarde.

Duurzaam transport 

De grootste impact op CO2-uitstoot die wij als JNM Winkel hebben is door het verzenden van online bestellingen. Hoog tijd dus om hier werk van te maken. In augustus 2018 koos de JNM Winkel om samen te werken met een ander bedrijf voor het vervoeren van onze pakketjes. We stapten over naar Cargo Velo. Cargo Velo is een lokaal Gents bedrijf dat transport uitvoert met de fiets.   

  

Op dit moment is Cargo Velo actief in Gent, Antwerpen en Brussel. Concreet betekent dit dus dat alle pakjes van de JNM Winkel per fiets worden opgehaald en naar het distributiecentrum van Cargo Velo worden gebracht. Van daaruit vertrekt het pakketje naar de klant, per fiets indien je binnenin het werkingsgebied van Cargo Velo woont. Of per auto indien je ergens anders woont. We zijn er ons van bewust dat er nog veel van onze pakjes per auto worden afgeleverd. We geloven echter wel dat door te investeren in een bedrijf, zoals Cargo Velo, dat duurzaam transport garandeert en promoot we naar een toekomst situatie gaan waarin de overgrote meerderheid van onze pakjes per fiets, of een ander duurzaam transportmiddel, zal worden afgeleverd.  

  

Sinds mei 2020 kan je jouw bestellingen laten leveren in een postkantoor of afhaalpunt bij jou in de buurt. Dit zorgt voor een reductie in uitlaatgassen en is een pak efficiënter. Na de fietslevering in de grootsteden is dit de duurzaamste optie.   

  

Er vertrekken niet alleen pakjes vanuit onze winkel, er komen er ook toe. Denk maar aan alle veldgidsen, zoekkaarten en verrekijkers. Sinds september 2018 maken we op een slimme manier gebruik van onze statistieken. Zo kunnen we verkopen beter inschatten en kunnen we grotere bestellingen plaatsen. Met als gevolg dat er minder auto's en vrachtwagens moeten leveren bij ons. Beter, toch? 

 

Eigen dozen en andere dozen 

We hadden het hierboven al over transport. Iedere week vertrekken er dus pakjes uit onze winkel en komen er verschillende pakketten met producten toe bij ons. Misschien denk je er niet direct aan maar dat zijn heel wat kartonnen dozen.   

  

Heb jij al eens een pakje gekregen van de JNM Winkel dat in een rare doos zat? Vrij normaal. Wij hergebruiken namelijk alle dozen van onze leveranciers. Zo moeten we niks weggooien en krijgen de dozen een tweede leven, en misschien zelf eens derde of vierde bij jou thuis?   

  

Maar we hebben meer dozen nodig om al onze klanten te kunnen voorzien van hun bestelling. In juli 2019 kozen we voor nieuwe verzenddozen. We lieten dozen met het JNM-logo maken die duurzaam verantwoord zijn. Zo zijn ze gemaakt uit gerecycleerd karton en een pak steviger dan onze vorige dozen. Zo hebben we amper tot geen verpakkingsmateriaal nodig en zijn de producten beter beschermt. Onze eigen dozen zijn ook specifiek op maat gemaakt voor de JNM Winkel. We hebben gekeken in onze statistieken welke combinaties het meest gekocht worden via onze webshop. Zo hebben we dozen gemaakt waarin perfect een JNM-trui (en eventueel nog een JNM-shirt) kan samen met een boek ter grootte van een veldgids. Op deze manier zit er geen gebakken lucht in het overgrote deel van onze pakjes.   

  

Kunnen we de doos niet volledig vol steken? Geen nood, we gebruiken enkel vulmateriaal als het écht nodig is én als we dit op voorraad hebben. We kopen dit immers niet zelf maar hergebruiken dit van onze leveranciers. De ene keer zal je dus bruin opvulmateriaal vinden in je bestelling, de andere keer geen of soms is het eens wit opvulmateriaal. 

JNM maakt zelf producten 

Binnen JNM is de Winkelploeg verantwoordelijk voor het produceren, verkopen en verdelen van eigen JNM-producten. Ons eigen JNM-textiel is gemaakt uit biokatoen en wordt gemaakt onder goede werkomstandigheden én draagt het Fair Trade logo.   

  

Niet alleen textiel maken we. We voorzien ook inhoudelijke publicaties en leuke, relevante gadgets. Deze moeten aan hoge eisen voldoen alvorens ze worden gemaakt.   

Het allereerste wat we ons afvragen: is dit relevant voor JNM'ers en is het een meerwaarde als we dit maken? Gadgets zijn altijd leuk, zeker als ze van JNM zijn, maar als ze maar gewoon bij je thuis liggen om te liggen is het ook niet milieuvriendelijk om dit te maken. Een tekenkaart van JNM of vegan, fair trade condooms lijken ons dan wel weer relevante producten voor onze leden.   

  

Als we denken dat een product relevant is voor onze leden dan gaan we op zoek naar een producent die onze product op een ecologische manier kan maken. De condooms zijn hiervan een goed voorbeeld. We hadden al langer het idee om condooms met JNM te laten maken. Pas in de zomer van 2019 vonden we een geschikte leverancier die aan onze eisen voldeed. De condooms zijn vegan, fair trade en CO2-neutraal.   

  

Andere voorbeelden zijn ons notitieboekjes van gerecycleerd papier, het Greenbook (A5) waarbij je gewoon geen papier verspilt of de postkaarten die gemaakt zijn met inkt zonder chemisch vervuilende componenten.   

  

JNM verkoopt natuurlijk veel meer dan JNM-producten alleen. Ook bij deze producten proberen we in de mate van het mogelijke te kijken naar de duurzaamheid van het product. We kiezen ook voor kwaliteit, omdat dit langer meegaat. De verrekijkers van het merk Kite Optics zijn hier een goed voorbeeld. Dit is een Belgisch merk dat een heel goede service levert op vlak van herstellingen bij schade. Het product kan dus in veel gevallen kwaliteitsvol herstelt worden, er is ook lange garantie.

Onze manier van werken 

Ook de manier waarop wij werken hebben we onder de loep genomen. In augustus 2017 hebben we onze interne procedure voor het versturen van webbestellingen aangepast. Resultaat: geen papier nodig om onze bestellingen samen te stellen.   

Heb jij al eens een pakje van ons ontvangen? Veel meer dan je producten die je bestelde zit er niet in. De factuur kan je als klant namelijk eenvoudig raadplegen via onze webshop.   

  

In september 2016 verhuisde de JNM Winkel terug naar het gerenoveerde bondssecretariaat van JNM vzw in Gent. Een geheel nieuw, duurzaam gebouw om onze winkelactiviteiten in uit te voeren. Bij de inrichting van de JNM Winkel kozen we volop voor tweedehands, het volledige winkelmeubilair, toonmaterialen, boekenstaanders,… is afkomstig van tweedehandswinkels. Er worden al teveel nieuwe spullen gemaakt, dus kozen wij ervoor om al gemaakte bruikbare materialen een tweede leven te geven!   

  

Al eens in het donker langs onze winkel gelopen als we gesloten waren? Waarschijnlijk wel maar het is je misschien niet zo hard opgevallen. Onze etalage is niet verlicht als we gesloten zijn en binnen in de winkel is het ook niet bepaald warm als we dicht zijn. 

 

Wat kunnen en moeten we nog doen? 

We hebben al enkele inspanningen gedaan maar we kunnen er nog veel doen. We gaan en moeten er nog veel doen.   

  

Een eerste veradnering, of toevoeging, die we zouden kunnen doen is het aanbieden of op poten zetten van een tweedehands-werking. Enerzijds voor JNM-textiel of anderzijds voor verrekijkers en veldgidsen. Circulaire economie is namelijk de vorm van economie die amper tot geen impact heeft op de planeet. Op dit moment zijn al onze producten nog volledig nieuw. Een tweedehands-werking is nog nodig maar ook dit zal niet voor morgen zijn. De winkelploeg 2019-2020 heeft de eerste stappen gezet om een tweedehands-werking op te zetten, we hopen dit in de toekomst verder uit te kunnen rollen.   

  

Een tweede verandering die we op termijn willen doorvoeren is een wijziging in het JNM-textiel. Dit voldoet aan onze eisen maar er is één groot nadeel: het komt nogal van ver. Te ver naar onze zin. We bekijken dus of we een Belgische product kunnen vinden die minstens aan dezelfde eisen kan voldoen als de huidige. Later meer hierover.   

  

We moeten bij beide veranderingen kijken hoe dit praktisch, financieel en commercieel mogelijk is. Welke acties we moeten ondernemen, wat haalbaar is voor ons,…  

Maar we zijn er wel mee bezig!   

Dit belet ons echter niet om ondertussen nog vele andere kleine veranderingen door te voeren.