Een Verrekijker kiezen

Een verrekijker is vaak een investering voor het leven. Een belangrijke aankoop waarbij je niet over één nacht ijs gaat. De verscheidenheid aan merken, types en vergrotingen is enorm. Dat maakt de keuze van de verrekijker die best bij jou past niet eenvoudig.

Goed geïnformeerd de winkel binnenstappen, zal je al een stuk op weg helpen. Maar de belangrijkste tip die we je kunnen geven: test een verrekijker uitgebreid voor je hem koopt! 

 

Verrekijker-jargon

  • Het objectief is de lens die naar het object is gericht (de ‘onderkant’ van de verrekijker zeg maar).
  • Het oculair is de lens waardoor je kijkt (de ‘bovenkant’ van de verrekijker).
  • De uittreepupil is een veelvoorkomende term, het is eigenlijk een snijpunt. De lichtbundels die de verrekijker binnenkomen via het objectief en  via het oculair er terug uitkomen snijden elkaar in de uittreepupil. Als je door de verrekijker kijkt moet de uittreepupil samenvallen met jouw oogpupil. In het algemeen is een grotere uittreepupil beter, die laten namelijk meer licht door.

 

Met als 4 de uittreepupil en 3 als oogafstand   uittreepupil

Foto: Wikipedia

  •          Een schemergetal geeft aan in hoeverre de verrekijker goed zicht zal geven tijdens slechte weers- of lichtomstandigheden of tijdens de schemer. Gebruik je de verrekijker vooral bij schemer, dan kies je best voor een hoger schemergetal.
  •          Het gezichtsveld is de grootte van het beeld dat door de verrekijker horizontaal zichtbaar is. Hoe groter het gezichtsveld, hoe makkelijker (en sneller) je het object kan vinden en eventueel volgen. Het gezichtsveld wordt kleiner bij een grotere vergroting.

         Het gezichtsveld wordt ook wel veldbreedte genoemd

Foto van Ewout

Foto: Ewout De Vos

Vergroting en (objectief)diameter

Iedere verrekijker heeft een optische prestatie, dit is een combinatie van twee cijfers (bijvoorbeeld 8x30, 10x42, 8x56, 12x50,…). Het eerste cijfer geeft de vergroting aan, het volgende cijfer de diameter in millimeter.

De vergroting bepaalt dus hoeveel maal groter je het voorwerp ziet. Je zou kunnen denken dat een grote vergroting alleen maar voordelen heeft. Maar die grotere vergroting heeft ook een nadeel: een kleiner gezichtsveld. Een grotere vergroting gaat vaak ook gepaard met een hogere prijs en een hoger gewicht van de verrekijker.

Als we even naar de Kite Petrel II kijken zien we dat het gezichtsveld kleiner wordt naarmate de vergroting groter wordt. Ook het gewicht neemt toe.

 

Kite Petrel II

 

 

8x42

10x42

Veldbreedte (m/1000m)

114

105

Gewicht (g)

550

610

 

Een kleinere vergroting geeft ook een stabieler beeld, zo is een 8x42 iets stabieler dan een 10x42. Dat wil uiteraard niet zeggen dat een grotere vergroting alleen maar nadelen heeft. Het hangt er vooral van af waarvoor je de verrekijker wil gebruiken.

Zicht 10X 8X

De (objectief)diameter is het tweede getal uit de cijfer combinatie en slaat op de diameter van het objectief in mm. Bij een 8x30 is de diameter van het objectief dus 30mm. Hoe groter de diameter, hoe meer licht er kan binnenvallen.

Hoe hoger dit getal, hoe zwaarder de verrekijker zal zijn. Als we de Kite Petrel II 8x32 en 10x50 vergelijken zien we een opmerkelijk verschil in gewicht.

8x32

10x50

Gewicht (g)

550

715

 

 Een verrekijker met een grotere diameter is dan weer superhandig voor observaties tijdens de schemer.

 

Gewicht

Je had het waarschijnlijk al begrepen, het gewicht van een verrekijker is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Zeker als je van plan bent om lange trektochten te maken of lang en veel met de rugzak te reizen, houd je best rekening met het gewicht van je verrekijker. Tegenwoordig doen verrekijkerfabrikanten er alles aan om het gewicht zo laag mogelijk te houden en tegelijkertijd niet te moeten inboeten aan stevigheid of kwaliteit.

De Kite Lynx HD+ (8x30 en 10x30) is hier een prachtig voorbeeld van. Deze verrekijker biedt haarscherpe optische kwaliteit gecombineerd met een opvallend laag gewicht. De verrekijker is ook all-round, dus zowel voor vogelkijkers, zoogdierliefhebbers als libellenfreaks zijn deze verrekijkers ideaal.

 

Welke verrekijker voor wie?

Waarschijnlijk ben je nu nog niet veel wijzer welke verrekijker je best aankoopt. Iedereen heeft namelijk unieke eisen en zal de verrekijker in tal van verschillende contexten gebruiken.

 

vogelkijker

Ben je een vogelkijker, dan is een verrekijker van het type 8x42 of 10x42 optimaal. Een vergroting van 8x of 10x is ideaal om vogels te observeren. Een diameter van 42mm is ideaal om zowel tijdens daglicht als schemer goeie waarnemingen te kunnen doen. Daarboven op valt het gewicht ook nog reuze mee.

 

Een all-round verrekijker

Een van de laatste nieuwe verrekijkers van Kite is de Kite Falco. Dit is een zeer compacte en lichte verrekijker. De Kite Lynx HD+ is van ongeveer dezelfde prijsklasse als de Kite Falco, maar is een stuk zwaarder en groter. De optische specificaties zijn wel wat beter.

Verder zijn de Kite Compact en Pentax Up ook all-round verrekijker. Hier mag je all-round zeer letterlijk nemen. Voor jong en oud, voor iedereen die een compacte verrekijker op stap wil nemen die echt bijna niks weegt.

 

nachtelijke spotters

Wil je vooral tijdens de schemer en nacht kijken om welke reden dan ook? Dan zoek je best een verrekijker met een hoog schemergetal. Dit vinden we vooral bij de types 10x50 en 8x50. De Kite Petrel II is de perfecte verrekijker voor het donker.

 

spotten met trillende handen

Als je geen vaste hand hebt of als je op zee vogels gaat kijken is de Kite BINO APC stabilized.  Deze verrekijker filtert alle trillingen en botsingen weg. Je beeld blijft altijd rustig.

Kite BINO APC stabilized

Foto: kiteoptics

Waarom kite?

 

In onze winkel verkopen we op de Pentax Up na enkel Kite. Dit heeft enkele redenen. De belangrijkste reden is dat Kite zijn verrekijkers laat herstellen. Zij zijn samen met Swarovski de enigsten die dat doen. Je denkt nu misschien waarom hebben jullie dan geen Swarovski? Swarovski verrekijkers zijn zeer duur... Anderzijds is Kite ook een belgisch merk. Dit heeft enkele praktische voordelen (zeker wat betreft vlotte reparaties). 

 

Welke verrekijkers raden wij aan?

We kozen drie verrekijkers voor jou uit. Die we echt wel aanraden door hun goede combinatie aan prijs, kwaliteit en gewicht.

kite petrel II

De Kite Petrel is één van de meest verkochte en beste verrekijkers. De Kite Petrel 10x42 wordt vooral gebruikt om vogels te kijken. De verrekijker weegt 625g, is waterdicht en heeft een gezichtsveld (veldbreedte) van 105m. Een schemergetal van 20,5 stelt hem in staat om ook in slechte weersomstandigheden en in de schemer nog degelijke kwaliteit te leveren. De minimale scherpstelafstand is 1,8m waardoor ook vlinders spotten en libellen zoeken mogelijk is.

 kite petrel II.jpg

Foto: kiteoptics

 

kite lynx hd+ 8x30

De Kite Lynx HD+ 8x30 is optisch gezien een absolute top verrekijker. In combinatie met zijn lage gewicht is het daarom een van de beste verrekijker (of misschien zelfs de beste) van het merk Kite. De verrekijker wordt veelal gebruikt door mensen die lange wandelingen maken, maar ook vogelkijkers gebruiken deze verrekijker omwille van het lage gewicht. De verrekijker combineert optische perfectie met ergonomisch comfort! 

Kite Lynx HD+

Foto: kiteoptics

 

Verrekijker speciaal voor piepers (7-12 jarigen)

Piepers zijn de jongste leeftijdscategorie binnen onze jeugdbeweging. Speciaal voor hen hebben wij de Pentax Up. Een compacte, handige en lichte verrekijker ideaal voor op activiteit of op kamp.  De twee grote voordelen zijn: optisch kwaliteitsvol en stevig gebouwd. Zo kan de verrekijker tegen een stootje, niet onbelangrijk.

Pentax Up is beschikbaar in twee types; 8x25 en 10x25.

pentax up

Foto: kiteoptics

 

Je verrekijker onderhouden

Een vuile verrekijker is verre van aangenaam om door te kijken. Daarnaast is het ook logisch om zo’n duur en belangrijk toestel degelijk te onderhouden. 

verrekijker reinigingsset

Foto: jnm winkel

Conclusie

Voor iedere verrekijker zijn er voor- en nadelen die moeten afgewogen worden. Welke factoren meest doorwegen, hangt vooral af van wat je met je verrekijker wil doen. Prijs, vergroting, gezichtsveld, schemergetal en gewicht zijn de grootste factoren die meespelen bij de aankoop van een verrekijker. Probeer verschillende merken en types met elkaar te vergelijken. Vergeet zeker ook niet naar de garanties van verschillende merken te kijken, alsook naar de service na de aankoop.

We raden je aan om verrekijkers verschillende malen fysiek te vergelijken én te testen. Je doet dit best om een grijsachtige en/of regenachtige dag, zo zie je veel makkelijker te verschillen tussen de verrekijkers op optisch vlak.

In onze winkel te Gent ben je altijd welkom om verrekijkers te testen en/of te vergelijken met elkaar. We hebben altijd voldoende modellen binnen zodat er genoeg keuze is om te vergelijken. Ook voor advies kan je bij ons terecht, dit kan ook via onze online kanalen zoals mail, het contactformulier of Facebook.